Детска дентална медицина

 

Какво означава „детска дентална медицина”?

Детската дентална медицина е дял от денталната медицина, който обхваща пациенти от най-ранна детска възраст до тийнейджърските години и има за цел профилактика и лечение на детските зъби и венци. Прегледът в Арт Дент протича с оглеждане състоянието на устната кухина и диагностициране на евентуални дентални и пародонтологични проблеми.

Психологическият фактор е от изключително значение

Първата среща със стоматолог може да определи цялостното отношение на детето към денталната грижа и да се запази като психологическа настройка дори в зряла възраст. Екипът на Арт Дент има изграден специален подход при работа с най-малките ни пациенти, но е важно и Вие като родител да допринесете за това срещата със стоматолога да не е стресираща за детето. Затова е от изключително значение, преди да го доведете за пръв път в кабинета, да го подготвите за това, което ще се случи.

За да сте подготвени самите вие, не пропускайте да ни уведомите при записване на час, че часът е за малко дете. Така ще можем да насочим вниманието Ви към това как ще протече прегледът и ще имате възможност да зададете предварителните си въпроси.
Няколко дни преди прегледа, обяснете на детето, колко е важно зъбките му да са здрави, колко внимателен ще бъде специалистът, успокойте го, че ще сте до него през цялото време, но избягвайте обещания, че изобщо няма да усети болка, за да не го подведете и да не изгуби доверието Ви за следващото посещение.
Имайте предвид, че колкото по-рано започнат консултациите на детето при стоматолог, толкова по-малка е вероятността да се наложи болезнена процедура.

Здрави млечни зъби – първата крачка към добро дентално здраве при възрастните

През последните години, за съжаление, възрастта, в която се появяват първите кариеси, пада. Навременните диагностика и лечение са изключително важни, дори при наличие само на млечни зъби в устата на детето. Практиката показва, че при децата, които имат добра устна хигиена и здрави млечни зъби, вероятността за добро дентално здраве на постоянните зъби е значително по-висока. Липсата на своевременно лечение на кариес, например, може да доведе не само до сериозна болка, но и до евентуални последствия, засягащи постоянните зъби и венците.