С какво се занимава пародонтологията?

Пародонтологията е част от денталната медицина. Насочена е към лечение на възпаления на венците и подобряване на естетически проблеми, свързани с тях.

Какво е гингивит?

Гингивитът е лека форма на заболяване на венците. Сред най-честите симптоми на гингивит са кървене, възпаление и отдръпване на венците, както и лош дъх. Ако не бъде лекуван навреме, гингивитът в много случаи прераства в пародонтит.

Какво е пародонтит?

В днешно време все повече се говори за пародонтит като част от проблемите на съвременния човек. Състоянието е свързано с възпалителни процеси във венците, най-често причинени от бактерии, натрупани в непочистени зъбна плака и зъбен камък. Причини за пародонтит и проблеми с венците могат да бъдат също стресът, системното тютюнопушене, генетичната предразположеност, цялостно отслабената имунна система.

Какво е лечението на пародонтит?

Преди да говорим за лечение, е важна профилактиката. Всеки може да снижи значително риска от развитие на възпалителни процеси в тъканите, поддържащи зъбната редица, познати като пародонт, като спазва добра орална хигиена и посещава регулярно стоматолога си – за отстраняване на зъбен камък и цялостна профилактика. Екипът на Арт Дент ще Ви обясни детайлно различни начини, по които можете ефективно да почиствате натрупаната плака по зъбите и в основата на зъбите – към венеца, както и да избере за Вас най-подходящият план на лечение.

За да бъде успешно лекуван пародонтитът, е важно първо да бъде установена и адресирана причината за поява на възпалението. При тежки случаи може да се наложи хирургично лечение, както и съвместна работа с тесен специалист – ортодонт, ендодонт, имплантолог и др.

Какви са последствията от ненавременно лечение на пародонтит? 

Неблагоприятни последствия от нелекуван или ненавреме лекуван парадонтит са отдръпване на венеца, образуване на джобове, отслабване на тъканите около зъбите и последващата им загуба. Протичащият възпалителен процес в организма може да причини и други сериозни здравословни проблеми. Състоянието не протича с болка и затова често остава незабелязано от пациентите. Един от знаците, който може да подсказва за пародонтит, е кървенето на венците.

 

 

Сертификати на нашите специалисти